Search This Blog

Tuesday, 17 June 2014

Mee Sup Dan Begedil

Hari ni buat menu ringkas dan berkhasiat.Kebetulan barangnya semua ada so tinggal nk ready je.

Saya lebih suka buat mee/bihun sup sendiri.Sebab banyak kali konon malas nak buat punya kes pi beli kat pasar malam..mak ai rasa ajinomoto dan lemak daging yang kuat.Mau migrain di buatnya..

Jom nak share resepi ringkas,pantas,no preservatif,no artifical color.

Bahan untuk sup:
  1. Kaki ayam/tulang ayam/tulang lembu
  2. Bawang besar/bawang kecil (di mayang)
  3. Bawang putih 3 ulas(di mayang)
  4. Halia 1 inci(di mayang)
  5. Kulit kayu manis 1 inci
  6. Sup bunjut
  7. Garam
Terjunkan semua ni ke dalam presure cook.Biar la dalam 1/2 jam ke nak bg daging yang kat tulang tue betul2 lembut.

Tapi kena la tahan telinga sikit dah guna presure cooker ni bunyinya agak bising terutama presure cooker yang manual

Bahan untuk begedil:
  1. Ubi kentang 7 biji yang di goreng/di rebus sampai empuk
  2. Ayam/udang/daging di cincang
  3. Sawi/daun sup
  4. Tepung sikit dalam 1 sudu
Lecek ubi kentang sampai lumat dan satukan semua bahan.Bulat2kan,celup dalam telur putih dan goreng sehigga keperangan.

Sambal kicap:
  1. Cili padi 20 biji
  2. Kicap
  3. Garam sikit
  4. Air asam jawa
  5. Bawang besar 1 biji
Blender je smua ni cepat sikit heheheeh.Malas tol nak tumbuk

Hiasan:
  1. Daun sup
  2. Isi ayam/daging yang di cincang
  3. Bawang goreng

Ha..semua dah ada so time untuk satukan dalam mangkok.Tadaaaaaaa


Penyediaan makanan di rumah lebih bersih dan terjamin selamat serta halal.Bukan saya menolak terus amalan makan beli a.k.a makan kat luar..tapi memang tak minat.

Saya lebih suka masak di rumah dengan air tangan saya akan mengikatkan lagi ikatankasih sayang kami.

Sesibuk manapun saya bershaklee saya tetap suka memasak walaupun menu yang paling simple.I love my job.

Salam sayang
012-3010634



No comments:

Post a Comment