Search This Blog

Sunday, 15 March 2015

Congo Bar Tea Time

Assalamualaikum semua.Ni projek kelmarin buat 2nd congo bar..Tersedap pulak hari tue so ni membaking lagi.Banyak permintaan cuti sekolah ni.


Resepi amik dari tenet je.Asalnya my BIL yang buat ish macam teruja pulak nak buat tue yang try..

1st trial dia tak berapa padat so 2nd trial tekan betul bagi mampat.So memang cun la..

Jom pada yang nak try buat Congo Bar amik la resepi ni..Bukan hak mutlak pun.

3cawan tepung gandum/tepung naik sendiri
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang - boleh kurangkan
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional

Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.


Salam Manis
Liza
012-3010634

No comments:

Post a Comment