Search This Blog

Tuesday, 29 October 2013

Vitamin C



Vitamin C


Apa itu Vitamin C?Rata2 dok cerita pasal vitamin c ni..Malah penjualan Vitamin C ni ada berbagai

jenis dan jenama.


Vitamin C atau asid askorbik (asid L-askorbik atau L-askorbat) merupakan sejenis zat nutrien terpenting yang diperlukan oleh manusia dan beberapa spesies haiwan tertentu, dan juga merupakan salah satu dari jenis-jenis vitamin utama. Dalam keperluan organisme hidup, askorbat adalah sejenis bahan bersifat anti-pengoksidaan, kerana dilihat mampu menjaga badan manusia melawan tekanan oksidatif.[1] Ia juga merupakan kofaktor dalam sekurang-kurangnya lapan tindak balas enzim, termasuk tindak balas sintesis beberapa jenis kolagen yang boleh menjadi penyebab simptom kegagalan penerimaan Vitamin C seperti penyakit kancing gigi.[2] Bagi haiwan, tindak balas ini adalah penting untuk menyembuhkan luka serta mengelakkan berlaku pendarahan pada kapilari dan pembuluh darah.

Tumbuhan biasanya merupakan sumber terbaik vitamin C, namun jumlah Vitamin C di dalam makanan berasaskan tumbuhan adalah bergantung kepada spesies tumbuhan tersebut, keadaan tanah, suhu dan iklim pertumbuhan tanaman, tempoh masa tuaian, keadaan penyimpanan dan langkah penyediaan.[3]
Vitamin C mengurai dalam keadaan tertentu, terutamanya ketika memasak makanan. Tumpuan Vitamin C dalam pelbagai bahan makanan beransur berkurangan seimbang dengan suhu tempat simpanannya,[12] jadi pemasakan boleh mengurangkan kira-kira 60% kandungan Vitamin C dalam sayur-sayuran kerana pemusnahan enzim mendadak yang lebih menjadi sekitar takat didih.[13]Makin lama memasak, makin banyak juga vitamin yang hilang, begitu juga dengan bekas makanan buatan tembaga yang memangkin penguraian.[14]
Satu lagi punca kehilangan vitamin C dalam makanan adalah larut lesap, iaitu vitamin yang larut air melarut dalam air masakan, kemudian dibuang tanpa gunanya. Bagaimanapun, vitamin C tidak melarut lesap dalam semua sayuran pada kadar yang sama; kajian menunjukkan bahawa brokoli kelihatan lebih mampu mengekalkan lebih banyak vitamin C berbanding jenis sayur yang lain.[15]Kajian juga menunjukkan bahawa buah-buahan yang yang baru dipetik tidak kehilangan nutrien penting apabila disimpan dalam peti sejuk selama beberapa hari.[16]

Apa sumber Vitamin C yang mudah kita dapati di Malaysia?
  • Jambu batu(Guava)
  • Oren
  • Beri
  • Cili padi
  • Brokoli
  • Strawberi
  • Betik
  • Lobak 
  • Pisang 
  • Tembikai
  • Tomato
Banyak lagi..tak ter taip ni..rujuk di DI SINI yer



Banyak dipasaran farmasi di luar sana Vitamin C. Tapi dah tentu kita agak keliru yang mana satu dari banyak-banyak tu adalah vitamin c yang bagus dan selamat.
dan tentunya kita masih lagi keliru dengan perkataan SEMULAJADI DAN SINTETIK.
Saya mudahkan pemahaman anda. SINTETIK tu seolah kita makan buah plastik. dah tentu tak boleh dikunyah, jika boleh ianya susah hancur dan ada kalanya ianya bukan makanan kita.

SEMULAJADI adalah sumber sebenar seperti vitamin C ini sumbernya dari buah-buahan sebenar seperti oren.

CIRI VITAMIN C YANG BAGUS

  1. Larut air
  2. Pelepasan mengikut masa
  3. Antioksidan
  4. Meningkatkan imun tubuh
  5. Meningkatkan fungsi metabolik tubuh
  6. Menyingkirkan toksin
  7. Memperbaiki sel kulit
dan banyak lagi ciri yang terdapat dalam vitamin c

NAMUN
Jika anda ada mengamalkan vitamin lain, terdapat beberapa term yang perlu diikuti agar penyerapan vitamin c ini tidak terganggu oleh vitamin lain.

  1. Diambil bersama VITAMIN E kerana akan saling bekerjasama meningkatkan kadar penyerapan dan mendapatkan hasil yang baik
  2. Jangan ambil bersama ubat diabetes kerana ia boleh mengurangkan kesan ubat
  3. Jangan ambil bersama ASPIRIN kerana akan menggangu perut.

Semua ciri di atas terdapat dalam Vitamin C Shaklee

Vitamin C

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.





Berminat?

Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Nor Aliza Kamarudin
♥ SMS | WhatssApp :  012=3010634
♥ FB:Nor Aliza


No comments:

Post a Comment