Search This Blog

Monday, 11 November 2013

Resepi Pan kek Pisang


Pan kek omputih panggil tapi bahasa kampungnya lempeng atau lebih menarik di panggil apam balik..

Resepi Pan kek Pisang

Nak share something yang lain pula hari ini..Ramai antara kita yangkadang2 tak tahu nak masak ape nak buat tapau a
nak ke sekolah dan nursery kan..

Air tangan ibu lebih jimat,bersih dan berkhasiat..Esok boleh try la buat pan kek ni..Errmm sedap dan sekali sekala tukar menu apa salahnye ye tak?


Pancake Pisang_ 1 tahun ke atas

Resepi :

3/4 cup susu segar
Pisang di lenyek atau blend
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder organik tanpa aluminium
1/2 sudu teh baking soda organik
1/2 sudu teh garam (hanya guna jika anak atas 2 tahun)
2 sudu butter (cairkan)
1 biji telur


Cara-caranya :

1. Campurkan susu dan pisang, lenyekkan.

2. Dalam mangkuk lain, campurkan tepung gandum, gula, baking powder, baking soda dan garam.

3. Mangkuk lain lagi, pukul telur + butter (yang sudah dicairkan)

4. Tambahkan bahan (2) ke dalam (3), gaul rata sampai hilang ketulan yang tak di ingini.

5.. Panaskan non stick pan, api sederhana, curahkan bancuhan pancake dalam 2 minit dan terbalikkan hingga masak.

*Gunakan sukatan yang sama untuk curah bancuhan pancake ke dalam kuali supaya sama besar (boleh gunakan senduk atau 1/4 cawan)

*Boleh cicah dengan madu bagi anak 1 tahun ke atas.

Untuk Supplimnt kesihatan,kecantikan,kesuburan ,kehamilan dan berpantang layari www.hairulliza.blogspot.com
Info resepi dari:https://www.facebook.com/groups/GNRAM



No comments:

Post a Comment