Assalamualaikum..
Ramadhan dah masuk hari ke 23 kan...Alhamdulillah masih di berikan kesempatan dan nikmat kesihatan yang di pinjmakan ni.
Dalam sibuk2 uruskan online bizz masih juga sempat try resepi turun temurun rempeyak mak.
Dulu mak buat tolong sikit2 je takpernah pun nak amik tau..tapi bila dah mil tak da ni husben pun request la nak rempeyek mak dia...
Dengan besungguh2 tanya sana sini resepi yang sama dengan arwah MIL.Lastly my mom punya resepi memag sama dan rasa pun sama.Ha,,,senag la.
Dulu dah pernah copy dan salin resepi arwah MIL tapi anak2 main magic books tue..terkoyak la resepi si rempeyek's.Huhuhuhuh.
Jom saya sharekan Resepi Rempeyek's Mak
Bahan-bahan:
-1/2 bungkus tepung beras
-1peket jintan manis(Blander)
-1peket jintan putih(blander)
-1 peket biji ketumbar(blnader)
-2 biji telor
-Santan secukupnya
-Garam
-Kacang tanah RM3
-Minyak masak
-Acuan(kalau tak de pun takpe)
Cara buat:
Campur je semua.Gaul jangan terlalu pekat,jangan terlalu cair.Panaskan minyak dan rendam acuan dalam minyak panas.Letak bancuhan dalam acuan..agak2 la jgn nipis sangat jangan tebal sangat.
Taburkan kacang tanah ikut suka.Goreng api sederhana dan balik2 kan supaya kacang tak hangus.Siap sejuk kan sebelum masuk dalam tin.
Siap dah kene sorok tau..kalau tak penat buat je ..raya lambat lagi rempeyek dah habis.huhuhuh penat pun ada lagi.
Next year panjang umur boleh upgrade dari 1/2 kg tepung pada 1 kg pulak kot =)
Salam Ramadhan
No comments:
Post a Comment