Raya dah masuk hari ke 10..tahun ni house close sebab En Suami study hujung minggu.Tapi pada sesiapa yang nak mai malam boleh je..Pastikan call sebelum datang sebab kami semua ni jenis tido awal Hehehhe...
Hari ni nak update resepi bakso yang di import nun jauh dari tanah seberang.Original resep katanya.
Last makan bakso masa tahun 2008.Masa kerja di Shah Alam.Waktu tue Mbak yang jual bakso gerainya cuma 5meter dari rumah ..So 1 minggu 2 kali sure menu bakso akan masuk ke tekak ni.Memang mabeles bakso Mbak tue..Biasa saya akan minta extra cili.Pedasbaru terangkat.
Jom ini bahan2 nak buat bakso(Kuah):
- Air 2.5 liter
- Daging atau tulang
- Bawang putih 6 ulas(di cincang)
- White pepper 1 sudu besar
- Garam secukupnya
Note:Tak perlu letak serbuk perasa tau...
Untuk Meatball boleh juga beli yang ready madeaau nak lebih syok buat sendiri.
Ni resepi buat meatball:
- Daging cincang 1kg(tos dulu sehingga airnya kering)
- 6 sudu tepung ubi
- 2 sudu tepung gamdum
- Bawang putih 6 ulas(di blender hncur)
- White pepper(2 sudu kecil)
- Garam 1sudu kecil
Smuabahan ni di satukan dan uli sampai tak lekat di tangan.Didihkan air ..bulat-bulatkan adunan tadi dan campak kan dalam air mendidih.Bila dah terapung tandanya ball tue dah matang(masak).Amik dan tos kan..
Celur suhun/bihun/mee/kue tiaw.Hiasan denga daun bawang,hirisan kobis,daun sup,bawang goreng dan sambal kicap.
Masuk dalam mangkok.Sedia di makan..ermmterbau2 lagi sup bakso ni.
Sambil menaip,sambil kecur liur ni..padahal baru je selesai membedal 2 mangok bakso..hahaha diet tak hengat kau jahhh.
No comments:
Post a Comment