Search This Blog

Monday, 22 September 2014

Homemade Roti Canai

Bismillahirahmannirrahim..
Asslamualaikum semua readers...alhamdulillah Allah masih pinkamkan nyawa dan kudrat 4 kerat ni untuk kita kan.

Anak masih tudur so time ni la nak laju laju menulis.Nanti dah bangun apa pun tak dapat nak buat.

Apa yang nak di kongsikan hari ni,errmmapa menu sarapan pagi ek?Tak tau lagi...kita ni kalau nak perjalanan sentiasa terarur setiap benda kita nak buat harus ada plan.Baru la sistematik..

Okay la tak mau berceloteh panjang nak share resepi Roti Canai .

Sebelum ni makan Roti Cabai kat kedai je,tak pun tapau je bawak balik tapi after semenjak dua menjak ni rajin pulak membikin Roti Canai sendiri.Rasanya lebih enak,selamat dan bersih.

Resepi ni dat daripada mak .Time bulan 5 kami duduk kampumg so mintak la runjuk ajar mak..

Sebelum ni aku ada jugak try buat tapi jadi lempenh capati
.Keras berdenrum tapi after menuntu ilmu Roti Canai dari mak errrmmm Roti Canai ku macam boleh bukak kedai jew.

Jom nak list down kan


  1. Tepung gandum 3 cawan
  2. Minyak 1.cawan
  3. Air suku cawan
  4. Garam secubit
Proses pertama campurkan semua sikit demi sedikit.Uli la sampai tak lekat pada tangan,ddan sampai doh betul licin dan berkilat.

Cara aku..Guna Mr Bibik yang di improt khas dari Australia..

Aci tak....tangan tak lenguh pun.Sambil tue buat keja lain.





Terima kasih la pada bibik breadmaker telah memudahkan proses uli menguli ku..

Time proses memerap doh dengan minyak.Bahagikan doh kecil kecil susun dalam besen dan perap bersama.miyak masak selama beberapa jam yang korang suka..Aku buat sejam je.

Proses mencanai di mulakan dengan mempenyek oenyekkan doh tadi atas talam je.Tak reti la nak menebar ..


Lastly ini hasilnya bila siap.di.goreng...sama tak??

Mesti la sama..sedap lagi.lawan dia si dal kari ayam..Sampai berjilat palit anak anak dan suami..








No comments:

Post a Comment