Saturday, 20 December 2014

Puff Pastry Tea Time

Assalamualaikum semua.petang ni hujan dari pagi lagi.So memang dok rumah je la.Kebetuln teman sebilik saya tak de.Ada kelas.

Dah tak kemana so petang ni memang tak de aktiviti la.Mula mereka minum petang...

Tah kenapa memang teringin nak makan puff.Orang melayu kata karipap.Tapi kali ni gatal nak buat karipuff ala mat saleh la.

Tapi tak la mat saleh sangat.Inti dia kentang+ayam je..

Senang je rupanya buat puff ni.Masa bujang dl kalau pi kedai bakery puff ni mng menjadi menu wajib la saya beli selain cheese tart.

La ni dah ada puff yang ready made.Tapi kalau nak buat kulit puff ni sendiri pun boleh je..

Ha ikut cara Anna Olson ni.Senang kan tapi malasssss heheh

So bagi yang malas macam I ni elok la beli yang readymade je jenama KAWAN.

Intinya korang boleh la buat sehari sebelum buat puff ni atau korang boleh je letak filling apa pun.Saya buat inti mcm karipap biase dan filling red bean.Jadikan telur sebagai gam dia dam sapu kuning telur kat atas permukaan dia.

Tue la nampak keemasan dan shinning.Cantik+sedaaaapp.

Tapi bila makan ni memang akan banyak habuk dia jatuh sebb very the crispy.Tengok la layer dia banyakkan .


Ok dah jom tea time.Jemput ye kalau teringin rapi malas pi la bli kat bakery je .Kalau rajin sikit suka try resepi beli kulit pastry tue kat pasaraya.Terlebih rajin uli kulit pastry sendiri..

Salam sayang
Liza
012-3010634


Info Terkini

Assalamualaikum semua. Sabtu Ahad ni korang plan nak kemana? Sesambil atur jadual tu ce korang scroll lagi kat sini. Ada info best pasal O...