Tuesday, 19 December 2017

Stress Nak Buat Ibadah Wajib Dan Sunat

KAKCIK SILAP DULU

Biasa tak korang nak solat /ngaji anak kacau?

Ini kata teman kakcik dalam group TELEGRAM KACA&KRISTAL.

"Noor Azlina Yaacob:
Guru sy pernah kata..kenapa anak2 suka ganggu bila kita solat n ngaji..exspecially anak2 bawah 3 thun

Sbb apa yg kita buat tu.."sejuk"..Allah suka..sbb tu anak2 suka dtg dekat2.."

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Kakcik dari anak 1-4 ni memang selalu anak kacau bila nak solat.

Kadang tu dah ready nk solat diorang boleh bergayut kat telekung.

Time sujud duduk atas belakang.

Time duduk tahiyat kena tarik telekung sampai nampak rambut.

Memang stress.kena solat balik semula.

Tapi pelik anak-anak tak pernah kacau Abang Ijam solat pun.Paling kuat pun duduk kat riba Abang Ijam time dia zikir/ngaji.

Tapi berbeza dengan kakcik

Time ngaji ,time tu lah nak menyusu.

Time ngaji di tarik Quran sampai terkoyak pun pernah.

Dulu memang tak tahu.Rasa marah,geram ,stress sangat.

Nak buat ibadah pun tak tenang sebab di ganggu
.Tak khuyusk
.Tak fokus.

Tapi bila dah tahu Ya Allah minta ampun banyak-banyak.

Bila teman kakcik kata :

"Natasha Almashoor:
layankan anak-anak juga satu ibadah.

dalam kitab tarbiyatul aulad, ada tulis, anak itu amanah Allah"

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Insafnya rasa.

Nak ngaji layan dulu anak bg susu,dia tidur baru kakcik teruskan mengaji.

Lemahnya iman ini.

Jom sambung dhuha lagi lepas anak solehah #anaraihanah dah lena.

1Tahun Lamanya Nak Cantik

Hai korang hari cuti buat apa?Uuu liza di kedah hujan dari semalam lagi.Sejuk gila ni . Nak keluar pun malas yakmat 😂😂. Ok hari cuti ni ...