Wednesday, 31 December 2014

Senggugut Punca dan Cara Mengatasinya

Asslamualaikum semua..Alhamdulillah masih di beri kesempatan untuk menulis dan share sesuatu di sini buat rujukan dan bacaan saya di kemudian hari.Juga untuk pembaca lainnya.

Pernah tak u all kena senggugut?Atau bahasa lainnya PMS/period pain?PMS merupakan himpunan simptom. Lebih dari 200 simptom berbeza telah dikenal pasti, tetapi tiga simptom paling menonjol adalah mudah terganggu (irritability), ketegangan, dan dysphoria (murung). Simptom sebenar dan tahapnya berbeza antara seseorang wanita dengan wanita. Kebanyakanwanita dengan sindrom prehaid mengalami hanya sedikit dari masalah tersebut. Simptom berikut juga boleh dikatergorikan kepada PMS: 
  • Perut kembong
  • Kejang perut
  • Payu dara bengkak atau sensitif
  • ketegangan atau bimbang (anxiety)
  • Masaalah tidur (insomnia)
  • Sakit sendi atau otot
  • Pening kepala
  • Lesu
  • Jerawat
  • Hayunan perasaan (Mood swings)
  • Peningkatan masaalah kulit sediaada, dan pernafasan (contoh, alahan, jangkitan) atau masaalah mata (gangguan bulbar, conjunctivitis)

Faktor risiko

  • Pengambilan kafin tinggi
  • Tekanan mungkin menimbulkan keadaan
  • Peningkatan usia
  • Sejarah kemurungan
  • Penggunaan tembakau
  • Sejarah keluarga
  • Faktor permakanan (Aras rendah vitamin dan galian tertentu, terutama magnesium, manganese, dan vitamin E)
Sejarah keluarga sering kali merupakan petunjuk baik bagi kemungkinan sindrom prehaid; kajian mendapati bahawa kehadiran PMS adalah dua kali ganda lebih tinggi dikalangan kembar seiras berbanding kembar sebapa. Sungguhpun kehadiran sindrom prehaid adalah tinggi dikalangan wanita dengan masaalah affective (affective disorders) seperti kemurungan dan masaalah bipolar, kaitan punca tidak dapat dipastikan.
Vitamin B turut didakwa mampu membantu dengan menstabilkan emosi.

Jadi tak hairanlah ramai di antara wanita di luar sana yang mengalami masalah PMS/senggugut ni telah beralih kepada vitamin yang memvantu mengatasi masalah mereka.

Bukan hanya menghilangkan gejala kesakitan tetapi memperbaiki kitaran haid dan melancarkan proses haid itu sendiri.

Apa vitamin yang di cadangkan?


(Baru perasan..sejak saya amalkan.Ostematrix dah bertahun lupa la..period pain mmang tak de.Mood swing pun macam tue..Biasanya time sehari nak period memang sakit kepala dan lemah 1 badan.hehehe Ostematrix membantu emosi rupanya...Patut di amalkan terus di samping untuk tulang yang kuat dan sihat..)

1) Ostematrix (kalsium)

Punca utama PMS adalah kekurangan kalsium dan magnesium dalam badan.Ostematrix membantu membekalkan kekurangan magnesium dalam badan.Sebelum HAID bermula,paras bekalan kalsium menurun dan menyebabkan emosi tidak stabil,murung dan masalah kejang otot perut dan lain-lain.Pengambilan Ostematrix ini dapat melegakan dan mengurangkan kesakitan berkenaan dan membekalkan keperluan zat magnesium dan kalsium berkenaan.

2) GLA COMPLEX

Apabila seseorang mengalami senggugut ini,ia melibatkan kekejangan otot rahim.Ada kajian mengatakan keadaan ini adalah disebabkan oleh kekurangan GLA (Gamma Linolenics Acids).Pengambilan GLA ini dapat memenuhi keperluan badan kerana GLA Complex mengandungi pati biji borage yang merupakan zat terkaya bagi GLA semulajadi dan memberi kelegaan dan meringankan simptom senggugut.


3)B complex

B Complex kaya dengan pelbagai jenis vitamin B dapat membantu mengurangkan rasa tertekan dan stress.Ia juga membantu menambahkan aliran oksigen dan menstabilkan paras estrogen ke tahap normal.Vitamin B5,B6 dan B12 yang terdapat dalam B complex dapat meringankan tekanan,menghindarkan masalah anemia dan terbukti menghasilkan kesan terbaik ke atas senggugut.

Jika anda mengalami masalah ini,jom cubalah set shaklee ini.Insyaallah dapat memberi kelegaan dan mengurangkan kesakitan yang di hadapi.

Hubungi saya untuk order dan konsultasi pengambilan vitamin khas untuk customer saya sahaja:

Rahsia Warga Emas 80thn Kekal Aktif

Assalamualaikum korang.Petang ni liza ada masa free nak share dengan korang pasal warga emas yang kekal sihat. Liza memang salute lah kalau ...