Thursday, 21 September 2017

Penting Ke Acid Folic Pada Wanita Hamil?

asid olic adalah superhero kehamilan! Mengambil vitamin prenatal dengan 400 mikgrams (mcg) asid folik yang disyorkan sebelum dan semasa kehamilan boleh membantu mengelakkan kecacatan pada otak bayi dan saraf tunjang. Bawa ia setiap hari dan teruskan dan mempunyai semangkuk biji yang diperkaya juga.

Apakah Asid Folik?

Asid folat adalah bentuk buatan manusia dari vitamin B yang dipanggil folat. Folate memainkan peranan penting dalam pengeluaran sel darah merah dan membantu tabung saraf bayi anda berkembang ke dalam otak dan saraf tunjang. Sumber makanan asid folik terbaik adalah bijirin yang diperkaya. Folat didapati secara semula jadi dalam sayur-sayuran hijau gelap dan buah sitrus.

Bilakah saya harus mula mengambil Asid Folik?

Kecacatan kelahiran berlaku dalam tempoh 3-4 minggu pertama kehamilan. Oleh itu, penting untuk mempunyai folat dalam sistem anda semasa peringkat awal apabila otak dan saraf tunjang bayi anda berkembang.

Jika anda bercakap dengan doktor anda ketika anda sedang hamil, mungkin dia memberitahu anda untuk mula mengambil vitamin pranatal dengan asid folik. Satu kajian menunjukkan bahawa wanita yang mengambil asid folik sekurang-kurangnya setahun sebelum mengandung memotong peluang mereka untuk menyampaikan awal sebanyak 50% atau lebih.

Rahsia Warga Emas 80thn Kekal Aktif

Assalamualaikum korang.Petang ni liza ada masa free nak share dengan korang pasal warga emas yang kekal sihat. Liza memang salute lah kalau ...