Thursday, 12 April 2018

Dewasa eczema

Eczema  ni adalah sejenis penyakit kulit la ye. Sangat common dalam kalangan kita.

Jangan ingat kanak-kanak jr ada eczema tau. Dewasa pun ada.

APA ITU EKZEMA?

Eczema ialah  satu keadaan kulit yang disebabkan oleh radang dan iritasi, kulit jadi kemerahan, gatal, dan tebal, warna lebih gelap atu lebih cerah dari kulit sekeliling contoh baby eczema baby pun ad yg terkena eczema juga

TANDA TANDA EKZEMA

* Kulit gatal gatal dan merah, di muka, lipatan lengan, belakang lutut, pergelangan tangan, jari dan kaki ✔

* Kulit yang eczema , akan menjadi tebal, kemerahan, berubah warna berbanding kulit sekitar, boleh jadi lebih cerah atau lebih gelap✔

* Kulit yang eczema, akan lebih kasar qdan tebal dari kulit sekeliling kerana digaru secara berterusan ✔

* Pada Bayi, kulit yang eczema mungkin berair dan berkeruping, dan boleh ada di mana mana saja bahagian kulit✔

SIAPA YANG MENGALAMI EKZEMA?

10-20% bayi mengalami eczema.
Dan, 3% kanak kanak dan orang dewasa mengalami eczema.
Selalunya, eczema pada kanak kanak akan menghilang seiring usia, tapi ada juga yang akan mengalami masalah ini sehingga dewasa

APA RAWATAN UNTUK EKZEMA

Tujuan utama rawatan untuk eczema adalah untuk

MENGURANGKAN KEGATALAN
yang bila digaru secara berterusan boleh menyebabkan kulit luka dan terdedah pada jangkitan kuman

Apa nak buat?

MOISTURIZE KULIT YANG ECZEMA untuk mengurangkan kegatalan

Sapu krim pelembap selepas mandi, sebab waktu ini kulit lebih senang untuk menyerap lembapan✅

Krim hydrocortisone 1% – boleh didapati di farmasi, bantu untuk mengurangkan radang pada eczema✅

Dan yang paling penting ELAKKAN ALERGEN YANG BUAT KULIT ECZEMA LEBIH TERUK

kena lebih alert tentang makanan dan keadaan yang buat kulit eczema flare up!

Apa yang ada dalam Set Shaklee untuk Eczema

Shaklee ada beberapa produk yang boleh digunakan untuk  mengawal simptom simptol ekzema.

1. produk luaran
2. produk dalaman

PRODUK LUARAN

1.Herbal Blend.
Krim multipurpose . Serbaguna.

🙂 Krim ini telah diuji secara klinikal di mana ia membantu melembutkan tangan yang kasar, tumit pecah atau merekah.

🙂 Dingin, bermentol dan tidak berminyak

🙂 Diperbuat daripada ekstrak herba semulajadi yang menenangkan,termasuk sage, horse chestnut, yarrow dan rosemary.

🙂 Bebas daripada bahan kimia berbahaya

PARABEN FREE. Membantu mengurangkan gatal gatal yg dialami akibat eczema ✔

Melembapkan kulit serta mengelakkan kulit kering ✔

Menenangkan anak anda. ✔

Boleh di sapu di tempat yang terkena eczema dengan sapuan nipis.Femes kan herbal
blend ni. Siapa tak de herbal blend kt rumah dia??

Rasanya setiap sid mesti akn simpan sbotol hb ni utk kegunaan kluarga dia

BASIC H
-sangat sesuai digunakan bagi mereka yang alah pada bahan kimia yang terdapat di dalam sabun pencuci pelbagai brand.

-dengan 5 titis Basic H sahaja mampu mengurangkan dan mengeringkan  eczema yang dihadapi. 

Untuk pesakit eczema kering, basic H agak tidak sesuai digunakan di khuatiri boleh menyebabkan eczema menjadi lebih kering dan bersisik.

PRODUK DALAMAN
1. Nutriferon
2. Vivix
3. omega guard
4. vitamin c
5. vitamin E
6. Esp

Nutriferon = Immune booster kepada tubuh
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

4 bahan utama di dalam nutriferon:

1) Ekstrak biji labu ( cucurbita moschata)
- merangsang penghasilan interferon semula jadi dlm badan

2) Biji plantago ( plantage asiatica)
- mempunyai bahan kimia yg dipanggil polisakarida yg mengaktifkan sel-sel imun dalam badan

3) Kuntuman bunga Japanese Honeysuckle (Lonicera Japonica)
- menentang pencerobohan virus dan kuman

4) Bunga safflower
-meninģgkatkan keupayaan makrofag utk memusnahkan kuman dan virus

Semua bahan2 diatas mempunyai daya pendorong kepada pengeluaran interferon semulajadi
Orang yang ada eczema ni biasanya kita kaitkan dengan sistem imuniti yang rendah untuk melawan sebarang jangkitan kulit.

So nutriferon ni sangat digalakkan bagi mereka yang ada masalah imuniti badan yg rendah.

So kita leh suggest org yg ad mslh eczema untuk amalkan nutriferon setiap hari 1 sachet untuk kuatkan imuniti badan diorg.

1. Nutriferon

Nutriferon adalah cara semulajadi untuk mantapkan 'perisai' tubuh kita

Sistem imun ni adalah seperti TENTERA badan kita

Melawan jangkitan & penyakit penyakit yang mengancam kesihatan dan kecerdasan badan

Nutriferon = Immune booster kepada tubuh
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

4 bahan utama di dalam nutriferon:

1) Ekstrak biji labu ( cucurbita moschata)
- merangsang penghasilan interferon semula jadi dlm badan

2) Biji plantago ( plantage asiatica)
- mempunyai bahan kimia yg dipanggil polisakarida yg mengaktifkan sel-sel imun dalam badan

3) Kuntuman bunga Japanese Honeysuckle (Lonicera Japonica)
- menentang pencerobohan virus dan kuman

4) Bunga safflower
-meninģgkatkan keupayaan makrofag utk memusnahkan kuman dan virus

Semua bahan2 diatas mempunyai daya pendorong kepada pengeluaran interferon semulajadi

Orang yang ada eczema ni biasanya kita kaitkan dengan sistem imuniti yang rendah untuk melawan sebarang jangkitan kulit.

So nutriferon ni sangat digalakkan bagi mereka yang ada masalah imuniti badan yg rendah.

So kita leh suggest org yg ad mslh eczema untuk amalkan nutriferon setiap hari 1 sachet untuk kuatkan imuniti badan diorg.

2.Vivix
Fungsi vivix sebagai anti radang membantu mengurangkan keradangan yang dialami oleh pesakit eczema.

Dalam Vivix ada 4 bahan utama yang sangat unik.

1. Polygonium Cuspidatum (Japanese Knotweed)

2. Elderberry Eropah

3. Lobak Ungu

4. Anggur Muscadine

Kalau perasan, 3 daripada bahan ni semuanya berwarna ungu. Warna ungu ni bagus, sebab buah atau sayuran yang berwarna ungu ni kaya dengan athocyanins dan kaya dengan antioksidan untuk melawan radikal bebas.

Radikal bebas ni la yang merosakkan sel dan membawa kepada eczema. Eczema sangat memerlukan antioksidan yang tinggi untuk melawan radikal bebas ni.

Selain tu, kajian daripada ‘Journal of Agriculture & Food Chemistry’ menunjukkan anggur muscadine yang terdapat dalam Vivix tu terdapat sumber ellagic acid.

Ellagic acid ni penting utk mengembalikan sel supaya dapat berfungsi dgn normal. Ia juga mengandungi lebih tinggi vitamin C dan juga antioksidan.

Vivix juga mengandungi oligenic procyaridins (OPCs) yang kaya dengan bioflavinoids. Fungsi bioflavinoids ni adalah untuk membantu mencantikkan kulit kita, kurangkan keradangan dan juga menyokong imun badan.

sambil bantu masalah eczema, sambil mencantikkan kulit. Best kan?

3. Omega guard
Omega guard bersifat anti radang.
Dapat membantu mengawal keradangan pada kulit dan menghaluskan .Omega guard mengandungi asid lemak omega 3.

Asid lemak omega 3 ni dikatakan beb mengurangkan keradangan dengan cara merencatkan penghasilan hormon-like chemicals yg dikenali sebagai prostaglandins.

4.Vitamin C
vitamin c membantu meningkatkan imuniti badan drpd virus, bakteria dan mikroorganisma yg berbahaya.

mmbantu juga melindungi dan heal the skin.

pesakit eczema mendpat manfaat dripda antihistamine action di dalam badan. Wich is dia mmbntu mengurangkan rasa gatal pada kulit.

vita c jugak kaya dengan antioksidan wic is good for immune system.boleh dptkan sumber vita c dripda

buah jambu batu
kiwi
brokoli
buah buah citrus
betik
mango
nanas
dan byk lgi.

Kalau mls makan je vita c shaklee. Settle!

5. Vitamin E
vitamin E kaya dengan antioksidan.
sangat bagus untuk kulit.
vitamin E mmbantu melembapkan kulit.
membantu memulihkan luka dan proses penggantian sel
baru yang lebih sihat.

6. ESP
ESp ni boleh suggest pd customer yg xde alahan atau alergik pada soya.sel bdn yg sihat memudahkan penyerapan nutrien dlm badan dan bantu proses recovery menjdi lbh cpt.

1Tahun Lamanya Nak Cantik

Hai korang hari cuti buat apa?Uuu liza di kedah hujan dari semalam lagi.Sejuk gila ni . Nak keluar pun malas yakmat 😂😂. Ok hari cuti ni ...