Biasanya apabila orang berkata mereka ada masalah gastrik, ia merujuk kepada keadaan pertama (gastritis).
Secara semula jadi, sel perut kita menghasilkan asid hidroklorik (dengan pH 1 hingga pH 2) yang berfungsi mencerna makanan. Asid ini kuat dan jika terkena tangan, kulit akan terkakis. Sel perut menghasilkan lapisan mukosa (lapisan pertahanan) sebagai pelindung daripada kesan asid hidroklorik.
Pengeluaran atau rembesan asid hidroklorik berlaku apabila ada makanan untuk memulakan proses pencernaan dan gastrik berlaku apabila tiada keseimbangan antara kuantiti rembesan asid hidroklorik (terlalu banyak) dengan kekuatan lapisan pertahanan (menjadi lemah). Jika lapisan pertahanan ini menjadi lemah, ulser berlaku kerana asid hidroklorik boleh sampai ke sel dan menyebabkan keradangan.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi726jKg7Q_nQq-FBvgUaswpB8e546-TqD0YlOGaSMEoIOyJovwisuwcJ9j-IJlor6Pc7j33f5AAk6MgAJdq9D67VoRHfMF5jY3STDkIQcI-48B5wT9S0pXsiQO-X7nLHp_vA6juBcKxtTU/s400/stomach+acid.jpg)
Jika orang mengadu sakit perut ketika lapar, ia menandakan asid hidroklorik terlalu banyak dalam perut dan sebaliknya jika sakit perut selepas makan, ia mungkin menandakan masalah ulser perut kerana lapisan mukosa yang sudah lemah.
Tanda Gastrik
Tanda gastrik mudah dikesan kerana ia menyebabkan ketidakselesaan pada perut. Antara tandanya ialah :
* Sakit perut (pada bahagian atas perut atau abdomen)
* Rasa senak, berangin atau pedih
* Rasa tidak selesa
* Kembung, sendawa berulang kali dan kerap kentut selepas makan
* Rasa mual (loya) dan muntah
* Hilang selera makan
* Berat badan turun (pada peringkat teruk)
Jika sampai peringkat teruk, ulser perut menyebabkan pendarahan dan ia boleh dilihat dalam 2 bentuk iaitu :
* Najis menjadi hitam seperti tar
* Muntah mengandungi darah atau berwarna gelap seperti kopi
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvisGeV2jahKXp63QdYOROItSeB6ssG2828UmmUIZG_fbpbLF6MkKbhoQXCt_4KJxtXUwTF0BlLas-IL9vtXRMntW1KCIBmPrKH8jjavQVSbO0-9-Dw7up3_rBqI6AeilSu8mN7Rn1gF90/s400/peptic+ulcers.jpg)
Sebab tue la rasa pedih perut sehingga menusuk ke ulu hati.Pedih menikam macam di robek robek..
Sakitnya tuh di sini..hehehehe
So apa yang shaklee boleh bantu?Kalau asid banyak dalam perut nak elakkan pedih tue berlarutan kita perlu makan benda yanng beralkali.Apa tujuannya?Benda beralkali membantu untuk meneutralkan keasidan tue.So tak de la pedih ulu hati dan perut lagi.
Apa benda makan yang beralkali?
<3 Ubi kentang
<3 Sayur-sayuran hijau, mentah atau dimasak, ulam, salad, kubis, dan sebagainya.
<3 Sayur-sayuran berwarna: lobak merah, ubi bit (beets), kecuali untuk tomato.
<3 Jagung (dalam bentuk kernel atau dimasak sebagai bubur jagung)
<3 Susu (bentuk cecair atau tepung susu), keju kotej (large curd cottage cheese), krim, mentega
<3 Pisang
<3 Badam, kacang Brazil (Brazil nuts)
<3 Buah berangann (chestnut)
<3 Buah-buahan kering: kurma, kismis (kecuali buah yang berasid seperti nenas, aprikot, epal)
<3 Susu badam (almond milk) dan banyak lagi..
Berapa banyak yang perlu diambil?
Hampir semangkok untuk setiap hidangan.Huhuh banyaknya..kata nak sihaaaat kan?
So saya ada cara yang mudah dan simple.Tahukah anda 4 biji Ostematrix Shaklee bersamaan 1 mangkok badam?Tak tahu kan..sekarang dah tahu..
Selain Ostematrix membantu mengurangkan keasidan dalam perut,Alfalfa juga bersifat alkali.
2 item supplement Shaklee ini membantu mengurangkan masalah gastrik manakala ESP pula memerawat dinding usus yang terhakis akibat keasidan itu.
No comments:
Post a Comment